SLANÝ KOLÁČ se sýrem GRUYÉRE

28.11.2014 13:54

Na těsto budeme potřebovat:
250g polohrubé mouky
125g másla
1 vejce
1/4 lžičky soli

Náplň:
10ml smetany
10ml mléka
3 vejce
200g strouhaného sýra Gruyére (švýcarského!)
100g strouhaného Ementálu (já s klidem dávám obyčejnou cihlu, neb Gruyere je tak výrazný, že vedle sebe snese nudu české cihly)
sůl, pepř, muškátový oříšek

Z udaného množství dělám 4 koláčky o průměru 12cm (každý má svůj vlastní) nebo těsto vyválím do kulaté koláčové formy (průměr cca 30cm). Suroviny na těsto smícháme dohromady, pokud je těsto drobivé, přidáme 1 - 2 lžíce vody. Těsto rozválíme a vyplníme jím předem vymazané formičky, uložíme do chladu na cca 30min. Mezitím si připravíme nápln: smetanu, mléko a vejce umícháme metlou do hladka, vmícháme sýr a ochutíme solí, pepřem a muškátem (přiměřeně). Sýrovou hmotu rozdělíme do formiček, pečeme asi 20 - 25 min v troubě předehřáté na 200 °C.

Slaný koláč s Gruyérem je nesmírně sytý, ideální do podzimního počasí se sklenkou vína. :-)

 

Zdroj: paní Dvořáková (naše klientka) :-) https://pozvaninacestu.blogspot.cz