GOUGERE - sýrové kobližky

12.02.2015 06:45

Gougere - kobližky, které se prodávají v každém pekařství v Burgundsku. Jí se to tam k místním vínům, buď jen tak, nebo se zeleninovým salátem. Gougere je také možné rozříznout a plnit náplněmi nebo třeba jenom sýrem, šunkou - vždycky je to moc dobré a úplně nejlepší jsou teplé (viděla jsem ovšem, že si tam pomáhají i mikrovlnkou). Odpalované těsto chce trochu cviku, ale jak si jednou vyzkoušíte délku pečení, velikost gougere, není na tom nic těžkého.

Na gougere budeme potřebovat:
125ml vody
50 g másla
2 g soli
84 g hladké mouky
2 vejce
50 g sýru Gruyere

Postup:
- v kastrůlku svaříme vodu, máslo, sůl
- do vařící tekutiny vsypeme mouku a ihned vařečkou vymícháme hmotu do hladka
- lehce snížíme plamen, a mícháme tak dlouho, až se vytvoří lesklá kompaktní hmota a zanechá na dně hrnce bílý povlak (trvá to tak 2minuty)
- těsto přendáme do misky, necháme lehce vychladnout a poté přidáváme vejce - druhé přidáme teprve až poté, co je první zcela zapracováno do těsta
- přidáme nastrouhaný gruyere
- na plech vyložený pečícím papírem nandáme vrchovatou lžíci hmoty (gougere nejsou žádní fešáci, hmotu není třeba upravovat do úhledných hromádek)
- necháme cca hodinu odpočinout v chladu
- pečeme v troubě na 180 °C cca 20min - do zlatova (záleží na velikosti gougere a troubě). Troubu během pečení neotvíráme!!!!

 

Autor receptu: paní Dvořáková (naše klientka) - její potravinový blog: https://pozvaninacestu.blogspot.cz   DÍKY!!!